Dâmbu x Melania Adam

„Cândva, la o repetiție, s-a legat o melodie. Ne-a picat la toți fisa în același moment și nu m-am distrat prea des așa ca atunci când am cântat melodia aia. Doar noi pentru noi. A fost energie sinceră și spontană!”
No items found.
Suntem încântați să vă avem și la a doua ediție pe scena festivalului! Dacă prima dată ați cântat separat, acum v-ați unit forțele. Puteți spune mai multe despre cum a pornit această colaborare?

Alex: Oricine cântă cu Dâmbu pe scenă este diliu (Dâmbu)! Voiam să facem colaborarea din prima, dar n-am avut timp să ne ocupăm de toate detaliile. Acum am reușit!

Radu: Muzica instrumentală și cea în care o voce conduce ansamblul, au și oferă energii diferite. Formația Dâmbu caută să imbine stiluri diferite; o colaborare ca aceasta a fost firească pentru noi. Mai ales ca suntem prieteni vechi cu Melania și ne plac aceleași genuri muzicale.

Dom: Nu știu cum a gasit-o Alex pe Melania, dar până acum a fost super cu ea pe scenă și la repetiții!

Pascu: N-am fost de față când s-a luat decizia, dar cred că a fost una înțeleaptă. Dâmbu (Alex) se cunoaște cu trei sferturi de Ploiești și a fost în continuă căutare să-și facă echipă de fotbal pe scenă, iar Melania e goal-getter.

Publicul ploieștean este unul destul de dificil, simțiți că aveți sufientă susținere în orașul natal? Ce diferențe majore sunt între publicul din Ploiești și cel din alte orașe?

Radu: Familia îți este cel mai infocat susținător și cel mai sincer critic. Copil fiind, îmi aduc aminte cum mă uitam la cei care cântau, fie că îmi erau prieteni sau necunoscuți. Publicul din Ploiești o să fie mereu cel mai primitor și cel mai taxant, deopotrivă.

Fănel: Susținerea din orașul natal este destul de scăzută, în alte orașe oamenii sunt mai deschiși.

Dom: Eu nu sunt din Ploiesti, sunt din Buftea, dar pot spune ca este o mare diferență între publicul ploieștean și cel bucureștean, de exemplu. Ploieștenii sunt mult mai energici din punctul meu de vedere.

Pascu: În satul din care sunt, nu prea se cunoaște muzică. Am avut o tentativă de a cânta la zilele comunei, dar trupa a avut covid. Mai dăm o fisă anul ăsta și revin cu un răspuns.

În ultimul an componența formației s-a tot schimbat. Simțiți că se încheagă mai bine această nouă formulă?

Alex: Componența niciodată nu se schimbă, doar se adaugă. Avem 834756 chitaristi, 9324324 bassisti, 3(trei) toboșari și câteodată vocal.

Radu: Eu sunt destul de nou aici. Nu stiu de altele, dar formula asta pare să dea rezultate bune.

Fănel: 100%

Dom: Heyheyhey sunt noul membru din trupă, adica al 1000000000-lea toboșar, am simțit și încă simt că lucrurile sunt mai smooooooooooooth, acum că sunt aici.

Pascu: Cred că eu sunt cea mai schimbată piesă din componența ”Dâmbu”, dar cânt cu Dâmbu și Ștefan din 2016/2017. Lumea care a venit pe parcurs e foarte mișto și ne înțelegem foarte bine. Talente mari, remunerație cât se poate, vorba aia.

Melania, cum a început cariera ta muzicală, unde te situezi acum și ce speranțe ai pentru viitor?

Alex (neîntrebat): sper ca Simion Vampiru’ să-l salveze pe Baronu’ deMunchhausen de la treaba cu datoria morală.

Melania: Am aflat că pot cânta la vârsta de 8 ani, spun am aflat, pentru că eu habar nu aveam că pot face asta, până în momentul în care o prietenă de familie, care întâmplător este profesoară de canto, m-a auzit fredonând. Pentru viitor, sper să evoluez în continuare ca artist, să colaborez cu alți muzicieni talentați și să continui să transmit emoție prin muzica mea.

Care sunt punctele voastre forte și care sunt cele slabe? Atât ca indivizi, cât și ca muzicieni.

Alex: Puncte forte: cânt, Puncte slabe: cânt.

Radu: Ador energia sinceră și spontană. Ironic, având în vedere că nu știu să improvizez mai deloc.

Fănel: Ca individ îmi place viața și sunt slab când vine vorba de țigări, când nu am țigări sunt ca un veric care îți face softuri la passat. Iar ca muzician îmi place să văd sala plină și sunt slab din punct de vedere al teoriei muzicale.

Dom: Punctele mele forte sunt în principal viteza și forța la tobe, dar sunt și un groove master. Punctele slabe? De multe ori la repetiții ridic tempo-ul prea mult, în special la melodiile rapide.

Pascu: Cel mai slab punct al meu, este că stau în București. Mă trezesc, iau prima gură de aer, îmi dispar 50 de lei din buzunar. În rest, sunt destul de versatil ca om, mă mulez destul de bine pe ce mi se cere, 9/10.

Aveți un public țintă pe care doriți să-l atrageți cu muzica voastră? În special cu această nouă colaborare.

Alex: Pe toata lumea, toate neamurile, toți prietenii. Plus câini, pisici și mai ales papagali.

Radu: Cuiva căruia îi place Breaking Benjamin și pasajele de sunet plin.

Dom: Oricine este binevenit să asculte muzica noastră!

Care este cea mai frumoasă amintire din cariera voastră?

Alex: Faptul ca trupa există! Ăsta e „moftul” meu și băieții aștia mă ajută din plin!

Radu: Cândva, la o repetiție, s-a legat o melodie. Ne-a picat la toți fisa în același moment și nu m-am distrat prea des așa ca atunci când am cântat melodia aia. Doar noi pentru noi. A fost energie sinceră și spontană, așa cum spuneam mai sus.

Fănel: Jazz 2021 – 104 oameni la „concert” în doi adică eu si Dâmbu (Alex).

Dom: Eu unul n-am să uit niciodată primul meu concert cu Dâmbu. A fost primul meu concert adevărat cu o trupă care avea piese proprii și a fost foartedistractiv.

Pascu: Când făceam repetiție pentru zilele comunei și dimineața ne-am trezit cu Dâmbu și cu Luci (alt bassist) că au ieșit pozitivi la covid.

Festivalul Talpa Iadului încearcă să răzbească într-un teren foarte dificil. Un festival de artă alternativă, într-un oraș acaparat de kitsch și cu o lipsă accentuată a manifestărilor artistice. Oare va reuși să reziste?

Alex: Logic, doar cântă Alex Șerban acolo!

Radu: Depinde de mai mulți factori decât putem controla. Dar ne putem asigura că ceea ce oferim, în materie de calitate și trăiri, e top.

Fănel: Cu siguranță!

Dom: Eu cred ca Talpa Iadului, chiar și pentru cei care nu sunt pasionați de orice fel de artă, poate să fie o experiență frumoasă și inspirațională. Mai ales pentru un om care nu a mai avut contact cu arta până acum.

Pascu: Cu siguranță. Orice nouă inițiativă este bine primită în oraș; de ce nu, chiar să se extindă și în alte orașe.

Un mesaj pentru cei încă indeciși în a cumpăra un bilet la festival.

Alex: Câinele e ca perdeaua găurită, trenul latră mai repede dacă nu bate vântul. Dacă nu luati bilet, vă mușcă Tudorică! Care nici nu cântă cu noi la festival! Bebelușelor, dans!

Radu: Amintirile mele de la prima ediție sunt foarte plăcute, ceva ce n-am mai văzut în Ploiești poate niciodată.

Fănel: Luați cât sunt calde.

Dom: Cumpărați-vă bilet băi, o să ascultați muzică bună, o să fie distractiv, o sî fie dă-toate.

Crede în tinerii artiști! Scrie-ne pentru detalii: talpaiadului.fest@gmail.com