Ana-Maria Cosma

„Consider că talentul este un dar, însă succesul trebuie câștigat prin muncă. Cu cât am lucrat mai mult, mi-am dat seama că îmi dezvolt tehnica de lucru. De asemenea, cu cât am explorat mai mult, am descoperit noi idei, care m-au ajutat să îmi formez o viziune asupra unui stil propriu. Talentul merită lucrat, dacă tot îl avem. În plus, îi încurajez pe toți tinerii să își urmeze visurile!”
No items found.
Salut, Ana! Pentru început suntem curioşi să ne spui care sunt sursele de inspirație în lucrările tale.

De mică am înțeles că între oameni și mediul înconjurător există o legătură puternică și că prin artă, pot să exprima cest lucru. De cele mai multe ori, găsesc surse de inspirație în natură, în filme, în pozele pe care le fac în locurile pe unde merg, în povești, poezii și oameni. Orice lucru care mi se pare sugestiv, îl preiau și îl adaptez într-o compoziție care să transmită un mesaj. Îmi place ideea că, prin intermediul acesteia, pot să fac oamenii să se simtă mai bine și că pot interacționa sincer cu ei.

Ce reacții crezi că vei atrage prin expoziția ta dela Talpa Iadului?

Cred că arta este menită să atragă tot felul de reacții și să îndemne privitorul să interpreteze propriul mesaj. Arta este subiectivă, însă îți oferă un punct de plecare spre înțelegerea ei. Rolul acesteia este de a trezi o senzație, un sentiment, o emoție și de a-ți pune la încercare imaginația. Indiferent de stilul în care este realizată o lucrare, aceasta mereu va avea o poveste în spate.

Cât de mult te laşi influențată de părerea celor din jur? Atât a celor avizați cât şi a celor neavizați.

Atunci când vine vorba de a crea, nu mă las influențată de părerea celor din jur, deoarece fiecare dintre noi avem viziuni și percepții diferite. Modul meu de a mă exprima prin pictură sau desen, mă ajută să fiu cât mai deschisă și onestă. Pentru mine, culoarea este cea mai importantă, este elementul care dă viață unei lucrări. Însă, atunci când vine vorba de studiu și de crearea unei baze, țin cont și de părerea profesorilor ,fiindcă ei sunt singurii care mă pot ajuta să ating cea mai bună versiune a mea și să mă perfecționez.

Ai momente când nu-ți iese deloc rezultatul şi abandonezi lucrarea? Dacă da, cum treci peste astfel de momente?

În mare, nu prea am momente de genul acesta, pentru că sunt o fire optimistă și nu mă dau bătută prea ușor. Dacă trec prin acele momente, încerc să găsesc o modalitate de a adăuga un element sau mai multe, care să dea o altă impresie asupra lucrării și care să apropie creația mai mult de viziunea pe care am avut-o inițial. În ultima vreme, am început să experimentez cât mai mult și să abordez diferite stiluri, lucru care m-a făcut să înțeleg că orice poate fi realizat, dacă te dedici și nu renunți. Este normal ca arta să te pună la încercare, pentru că așa capeți experiență, iar, în timp, găsești o tehnică menită să îți pună în evidență calitățile și ideile tale.

Ce stil îți place să abordezi cel mai mult în lucrările tale?

Cel mai mult îmi place să lucrez peisaje, portrete și compoziții cu teme care să mă pună la încercare. Prefer să redau impactul pe care îl are trecerea timpului asupra oamenilor și a anumitor locuri. Cu trecerea timpului, mă maturizez, iar acest lucru mă îndeamnă să „opresc puțin timpul” și să redau anumite amintiri, care au contribuit la persoana care sunt astăzi. Îmi place foarte mult să surprind expresii, senzații și atmosfera cât mai aproape de realitate. Cred că acest lucru îl va îndemna și mai mult pe privitor să interacționeze cu lucrarea. Poate să îi trezească senzația de déjà-vu și să îl facă să-și amintească de anumite momente pe care și-ar fi dorit să le oprească în timp.

Cum a evoluat stilul tău artistic în ultimul timp?

În așa fel încât deseori ajung să nu mai recunosc felul în care lucram la început. Însă, nu pot vorbi într-adevăr de un stil, fiind în continuă descoperire a ceea ce pot face. De fiecare dată când mă uit la lucrări mai vechi, mă cuprind multe amintiri. La începutul gimnaziului, eram mai mult concentrată pe grafică, însă, în timp, am descoperit că pictura mă face să mă simt mult mai liberă. În perioada pandemiei, am redescoperit pictura cu adevărat, iar acest lucru m-a făcut să îmi dau seama ce vreau să fac mai departe.

Crezi că pentru a picta ai nevoie de un talent înăscut sau poate fi ceva dezvoltat in timp?

Consider că talentul este un dar, însă succesul trebuie câștigat prin muncă. Cu cât am lucrat mai mult, mi-am dat seama că îmi dezvolt tehnica de lucru. De asemenea, cu cât am explorat mai mult, am descoperit noi idei, care m-au ajutat să îmi formez o viziune asupra unui stil propriu. Talentul merită lucrat, dacă tot îl avem. În plus, îi încurajez pe toți tinerii să își urmeze visurile!

În încheiere, spune-ne despre sentimentele tale în raport cu arta.

Arta este cea mai complexă și frumoasă modalitate de exprimare a vocii interioare. Ea îmi oferă libertate totală și îmi permite să mă exprim prin compoziții care reflectă dorința mea de a fi originală. Totodată, prin lucrările mele, pot reda tot felul de sentimente și pot intra în contact cu acestea. Vreau ca arta mea să fie un refugiu pentru privitori.

Ana-Maria Cosma - expoziție de pictură

Crede în tinerii artiști! Scrie-ne pentru detalii: talpaiadului.fest@gmail.com